luni, 16 mai 2011

Despre datul cu părerea la români

Părerea lui Catalin:
Se pare că am prea mult timp liber la dispoziţie aşa că mă apuc şi mai scriu cîte ceva. Întîi, am răsfoit o parte din blogurile cititorilor tăi, reacţionari şi ei de altfel.Şi din blog în blog am ajuns … nicăieri.
Primele mele concluzii:
- aparent, sunt foarte mulţi oameni preocupaţi de direcţia şi de ce aflare în treabă se întîmplă prin ţara asta.Din păcate, toţi avem o problemă cu "reacţionarea". Nu ne facem auziţi, pe net suntem pe "mute"
- multe discuţii pleacă de la subiecte interesante şi sfîrşesc în gard.Să fie vorba de aceeaşi atitudine mioritică? Sau mai degrabă de una tangeţial-mioritică, aş numi-o eu, asimptotica la Mioriţa dar care este sumarizată cu " Să moară capra vecinului"...
- prin deducţie logică, sondajele de opinie astăzi ar arăta clar că lumea are probleme cromatice însă din păcate, rămîne cu ochelari de cal
Despre mine, e departe gîndul de a critica vreun blog.Pentru că în opinia mea ăsta e rolul blogului: să îţi dai cu părerea, liber şi să baţi cîmpii nederanjat.Însă în final, ar trebui să existe un mic deznodămînt al acestor afişări, atunci cînd evident discutăm de "durerile" noastre şi nu de plăcerile noastre.
Am descoperit o sumă de bloguri cu mari frămîntări interioare, probabil cu aceeaşi bază de disperare ca cea de la care ai plecat să reacţionezi.Problema este însă că dezlînarea e destul de serioasă şi plecînd de la nişte subiecte, gen " spital transformat în azil" ajungem la o teorie complet diferită, prin care atribuim brusc celor ce ne conduc şi ideea de strategizare a acţiunilor si ideea de avut idei, etc. Între timp, noi ca naţie suntem tot mai împrăştiaţi în gîndire şi trăiri.Nu mai înţelegem nimic, ştim că tot timpul, toate acţiunile sunt justificate cu " FMI zice, EU spune, " etc..Şi fără să crîcnim, îi dăm cu  "ce-ai cu noi, mă /pentru ce să-ti dăm vreun ban" ....Şi plătim. Cu vîrf şi îndesat.
Plecînd de la o idee corectă, cum mama zmeilor să faci azile din spitale de care e nevoie, sfîrşim în cometarii gen: " mie mi s-a şters blogu’". Adică tot năduful e stropit cu apă şi rămîne ceaţa. De aici chestia cu datul cu părerea.
Nu pot deloc să înţeleg în vreun fel către ce ne îndreptăm.Putem înjura cu toţii BOR. Sufletul nostru e în altă parte, nu sub sutanele celor ce încearcă prin orice mijloace să îşi găsească urme de apreciere...Dar nu putem cumva induce ideea că Dumnezeu eu BOR. E o gravă confuzie şi probabil că aici e şi o mică scînteie.Totuşi, cineva se mai şi roagă în ţara asta, fiindcă altfel, aşa cum ziceam, eram demult altceva, mai puţin personalizat...Evident, frumuseţea blogului este că te poţi răcori cum vrei. Să înjuri pe politicieni, pe preoţi, să îi pui pe toţi la un loc şi să faci o supă.Să te descarci doar mental pentru a-ţi face loc pentru urmatoarele probleme.Chestia e ca faptic, nu se întîmplă nimic.Nu ştiu dacă trebuie să ieşim în stradă.Sau să refuzăm să plătim (dacă putem).Dar ne / îmi lipseşte ideea cu pasul următor.
Şi toată spaima asta fiindcă democraţia în care ne murdărim este exact marea problemă pe care  o avem. Ai observat cît de impersonală este responsabilitatea: e rezultatul votului "democratic"....Nu e nici o „faţă” în acest loc.Şi vom continua să ne tot dăm cu părerea..
Pe Dominic Strauss Kahn l-au arestat pentru agresiune sexuală.Să fi contat şi România aici? Sau noi suntem de fapt meniul zilnic?

5 comentarii:

  1. Daaaaa...sigur este mana Securitatii.., te mai intrebi ? Aia mica si revoltata ...camerista de fo 60 de anisori , a avut se pare vise erotice cu clientul cel bogat . Si-a tras niste zgarieturi tapene si l-a dat pe mana justitiabililor americani . S-o creada mutu ! La banii lui , nici nu-si permitea ceva mai de soi ! Propaganda idioata ! Cat despre datul nostru cu parerera ...ne pierdem timpul pe-aici ! Dar decat sa ma apuc sa muncesc pe mai nimic , mai bine tai frunza la caini !OK ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Radu, cred că sensul ultimului paragraf e altul decît cel care ţi-a pornit ironiile.Dar le accept cu respect.
    Nu ştiu dacă e OK să tai frunze la cîini, eşti singurul în măsură să judeci în ceea ce te priveşte.
    Poate ai dreptate şi cu pierdutul timpului "pe-aici", nu ştiu.
    Cît despre mine, am ales să completez acest jurnal pt un timp ŞI din motivele invocate în primul articol (martie).
    Sînt foarte interesat dacă românii, cîţi vor mai fi fiind, s-au obişnuit cu bolile şi moartea sau mai vor să trăiască.Dacă DA, eu le propun însănătoşirea GRABNICĂ prin reacţiune faţă de starea actuală a lucrurilor care nu este una normală şi în nici un caz fericită.
    Îmi plac ironiile dar îmi doresc să se întîmple şi altceva decît vorbe mai mult sau mai puţin măiastre.
    Te mai aştept.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi insusesc si chiar sustin critica lui Catalin. Inca o data, am fost pus pe ganduri. Oare daca nu exista internetul, ce mijloc de exprimare a reactiunii am fi gasit? Am fi tacut oare in continuare, orbiti de maretia unei alt fel de epoca de aur, am fi soptit bancuri "politice" asteptand la coada, la ajutoare comunitare de data asta, sa luam ratia de faina (Frate, azi a bagat d'aia, trei nule!!!) sau am fi cautat din nou frecventele Vocea Americii ori Europa Libera?
    Cred ca niciuna dintre aceste variante.
    Dezavantajul internetului este ca produce o oarecare izolare, discutiile sunt cumva impersonale, avantajul este ca ai foarte multe modalitati de a face ce ti-ai propus, in cazul nostru sa reactionam. Eu, de exemplu, sunt citit si din SUA sau Germania! Imi vine sa dau din coada, nu altceva!...
    Am mai observat ceva, tot cotrobaind pe ici, pe colo. Cele mai apreciate bloguri sunt cele "usoare" cu discutii mai de vacanta. Si stau si ma intreb daca nu cumva suntem intr-un loc cam nepotrivit pentru reactiune. Poate si noi starnim la randul nostru o reactiune ("Ia uite-i ba, si p'astia, se da mari ca e romani! Ce papagali!!!"). Stiu, imi veti spune ca chiar nu aveti asteptari de la astfel de cititori, dar daca ei sunt majoritatea pe aici?
    Atunci e jale...Abia atunci e jale, draga Catalin! Chiar daca ne bate timpul in cap, trebuie deocamdata sa ne multumim cu faptul ca am pornit. Pana la urma si maratonul incepe cu un prim pas. Deocamdata ne invartim pe langa gard, in sus si in jos, maraim catre cei din curte, mai trebuie doar sa gasim o gaura sa intram. Si apoi...

    RăspundețiȘtergere
  4. George, sînt corecte aprecierile despre reacţiunea pe Internet, mai ales că ne-prietenii ne pot "vedea" mai mult decît ne-am dori.
    Fără nici un fel de vise deşarte: în România vor fi mulţi care vor ignora sau dezavua ori chiar vor critica aspru astfel de porniri.Sînt cei suficienţi, sau ne-români, sau mai deştepţi sau mai buni, nu contează.
    Pur şi simplu sîntem puţini, poate prea puţini, încă nu ştiu.
    Mîrîielile noastre au un scop, după cum mărturisea cîndva tot Cătălin: să ne lămurim întîi ce e cu noi, ce trebuie schimbat la noi, ca să vedem dacă merităm schimbarea în bine şi abia apoi dacă sîntem în stare să o producem.
    Binele fiind duşmanul "mai binelui" nu trebuie să rămînem "căldicei", trebuie să ne asprim, să "ardem" ...
    Motivele de renunţare şi de "merge şi-aşa" sînt cu miile oferite de diavol, de compatrioţi, de lume în general şi chiar de familie în particular.
    Am o vîrstă de la care nu mai există întoarcere şi am luat la bocanci în gură de m-am săturat.
    Nu cred că dincolo de moarte e doar întuneric, iar dacă există un final, nu mi-e totuna cum trec linia de sosire.
    Haideţi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru Radu: ma vad nevoit sa "reactionez" la comentariul tau, dealtfel bine venit. In ultimul paragraf nu am insinuat nici pe departe implicarea Securitatii in cazul Dominic Strauss Kahn...Mai degraba ma refeream la "violul" FMI asupra Romaniei...Sa stii ca nu sustin sub nici o forma ideea ca Securitatea e atit de bine condusa si atit de capabila. Imi plac discutiile despre potentialul nostru, ca neam si tara. Dar nu ader la ideea ca noi suntem cheia. Insa este evident ca, pe ici pe colo gasti din securitate isi fac de cap. AM motivele mele sa cred asta, nu le reactionam azi, acum, o sa o facem. IN general, ideea mea era despre inutilitatea unor exprimari libere de pe net, care, discutind probleme importante ca si topica, sfirsesc in a cadea intr-o desuetitudine cu adevarat de invidiat. Nu critic postarea in sine, sa nu ma intelegi gresit. Ma gindeam insa ca ne dam cu parerea, fie ca intelegem, fie ca vrem, fie ca ne pasa, despre orice si atunci demonetizam, devalorizam sensul si importanta. Cumva, intervenisem in dialogul tau despre cei doi "flozofi" in viata ai nostri, ai romanilor, incercind sa insinuez cam acelasi lucru : domnii au avut si au influenta insa prefera sa isi dea cu parerea, admirindu-se intr-o oglinda invizibila a istoriei
    In rest, fiecare intege ce vrea, aici e si farmecul dar si riscul unor astfel de discutii.
    Pentru George : critica mea nu se referea la tine ( nu te perii, stai linistit :)). Insa "cotrobaind " pe ici pe colo, am constatat si asta e doar parerea mea, ca nu ne putem defini. Cu Laurentiu ma cirii de mult si inteleg unde batem fiind pe aceeasi lungime de unda. Personal, ma indoiesc de o reactiune la reactiune. Fiindca, dupa gindurile mele, ne-au fost taiate radacinile. Om vorbi si despre asta. Oricum, e bine ca se uita cineva, chiar si strimb, la aste postari

    RăspundețiȘtergere