miercuri, 25 mai 2011

De ce sînt ne-prietenul statului

E un principiu simplu după care se ghidează mersul vieţii: binele (cu „b” nu cu „B”) este duşmanul mai binelui, reciproca fiind valabilă.
Atîta timp cît voi, reacţionarii, prietenii mei dragi de oriunde, vă veţi dori „mai binele”, vă veţi poziţiona opozabil statului.Dar nu oricum.Prin  imperativul statului „Să trăiţi bine !” ordinul a fost dat: staţi cuminţi şi nu vă gîndiţi măcar la a trăi mai bine, nu e loc pentru un trai perfectibil, ci doar de unul la comandă.La comanda statului.
Nu vă amăgiţi, cei care ne dorim mai mult sau mai puţin, mai energic sau mai puţin vehement, să reacţionăm la actuala stare de lucruri, să ne îmbunătăţim viaţa, vom avea de înfruntat două duşmănii:
·         Una foarte puternică, exterioară nouă, aceea a statului
·         O alta, interioară, a sinelui obosit, confuz, frustrat
Referitor la piedica interioară, depinde de fiecare din noi să fim mai buni cu ceilalţi, să aducem jertfa pe locul care i se cuvine (altul decît eterna vrăjeală cu „generaţia de sacrificiu”), să ne centrăm viaţa pe alte persoane iar cercul să fie din ce în ce mai larg.
Să zîmbim şi să trăim clipa ca şi cum ar fi ultima, să participăm la bucuria şi tristeţea celui de lîngă noi ca şi cum ar fi ale noastre.
Despre partea închinării însă … Doamne, să ne ierţi!
Slugă netrebnică la bunul plac al statului român(esc), al şmecherului votat sau investit,  nu e idealul transmis de cei care cu credinţă, sudoare şi sînge au ridicat acest neam, fie ei din neamul lui Mircea ori Ştefan sau ai lui Horia.
Ce alegem ? Să ne fie „bine”,  măcănind pe la colţurile durerilor zilnice,  în bocetul milei proprii sau să ne alegem singuri calea, fie ea şi în conflict cu actualul „stat de drept” ?
Pe scurt, eu am ales să reacţionez, ceea ce, indiferent de rezultat, mă transformă deja în in-amicul acestui stat.
Schimbarea va trebui să o încep cu mine (aici vorbesc doar în nume propriu).Voi propune însă şi termeni ai unei schimbări mai ample.Sper doar să mai fiţi pe aici.

10 comentarii:

  1. Nu vreau sa te supar . Zicala nu zice ca "mai binele " este dusmanul "binelui " ? In rest , sunt de acord cu tine !Iti doresc mult succes in aventura ta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Radu, nu mă superi nicicum.
    Nu ştiu exact zicala, eu am enunţat un principiu despre care am spus că reciproca e valabilă.
    Important mi se pare că binele şi mai binele sînt în opoziţie în această ţară, în loc să fie demersuri fireşti, etape sau deveniri pe drumul spre Bine.Care nu are nevoie de comparativ sau superlativ.
    Am vrut doar să punctez că încrîncenarea politică şi interesul meschin pun în opoziţie statul cu cetăţenii pe care a jurat (la investiţie, nu-i aşa?)să-i ocrotească şi să le servească interesele.
    Poate că sînt un tip aventuros - ceea ce e de natură să micşoreze brusc nivelul meu de seriozitate.Fac escaladă, speologie, conduc o Honda Shadow, "vînez" cu un Nikon, conduc proiecte într-o ţară fără reguli ... dar nu astea mă definesc în demersul meu.
    Mulţumesc pt urare; accept cu respect "spectatori" deşi mi-ar place să aflu şi parteneri.Drumul e lung pînă acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne-prietenia ta ma duce cu gandul la o pilda a maestrului Tudor Gheorghe. Nu stiu cum se numeste, dar suna cam asa: <>. Sa-i dati omului pat de pomana!"
    Pstasul de vise nu asteapta sa semnezi de primire. Adresantul ramane tulburat, a doua zi dimineata ia securea si se duce in padure...Sa taie blane de pat...>>
    In modul simplu in care vad eu lucrurile, cam ast aeste si situatia noastra de acum. Am ajuns sa stam in picioare in propria noastra tara. Nu ne mai ramane decat sa punem mana pe secure, poate asa nu vom strica somnul copiilor nostri.

    George

    RăspundețiȘtergere
  4. Cale de câteva din postările de-aici m-au mâncat degetele să pun comentarii și m-am tot abținut.
    Recunosc că, nu de puține ori, m-am pierdut pe drum încercând să urmăresc firul frazelor. Când credeam că am „mirosit” o idee am constatat fie că ceea ce credeam eu că am priceput la începutul frazei este contrazis (ori disimulat în exprimări absconse ), în logica mea, de finalul ei, fie că, așa cum recunoșteam în primul meu comentariu, sărăcia lecturilor mele iese la suprafață și ajungeam la concluzia că o să par mai deștept dacă nu-mi dau cu părerea. O să înțelegi, poate, că încerc să critic modul în care formulezi o idee sau alta. Departe de mine gândul ăsta. Este doar un mod de a-mi recunoaște limitele.
    În cele din urmă, a trebuit să-mi reamintesc mie însumi propriul crez: nu vreau, suflete, să par mai deștept! Vreau doar să fiu eu. Și, dacă tot am făcut act de prezență într-o primă fază pe blogul tău, atunci e musai să-mi manifest reacțiunea și într-o fază ulterioară, fie ea chiar ultimă, în ce mă privește.
    Două vorbe despre articolul de față, după care, cu voia ta, voi mai bate câmpii o vreme la modul general.
    N-aș asimila statul și comandamentele sale cu un enunț electoral la fel de lipsit de conținut real ca oricare altul. „Să trăiți bine!” putea să semene, măcar, cu o urare. Vrei să-ți reamintesc un alt slogan, mult mai tembel ori, la o adică, mai încărcat de adevăr? Ce părere ai despre : „Cum veți vota, așa vom trăi!” Vrei tradus? Uite: „voi votați bine, noi trăim bine!”
    Ori: „Un președinte pentru liniștea dumneavoastră!” Mă întreb cum ai comenta dacă acest slogan ar fi pornit de la Băsescu.
    Sloganuri electorale asimilate statului...
    statul nu înseamnă Băsescu. Ori PDL. Ori alianța PDL cu oricine impune conjunctura.
    Statul, așa cum ne îngenunchează pe noi toți în acest moment, este un ceva extrem de parșiv și performant în parșivenia lui. Transcede granițele partinice, corupe conștiințe colore sau incolore politic, se eschivează guvernelor. Este un organism aproape viu, după mintea mea, care și-a definit o formă geomorfă aproape perfectă, ca o sferă, dezvoltând mecanisme de apărare integrate, interconectate. Ca o celulă canceroasă care proliferează infestând totul, integrându-se insidios organismului sănătos.
    Statul sferă, din punctul meu de vedere. Nu-l poți anihila, n-ai de unde să-l apuci, nu sunt portițe deschise.
    Poate dă Domnul și ceea ce mijește acum pe la vămi, pe la școlile ai căror directori iau șpăgi ca să promoveze idioți la bac ori pe la șefi de poliție care plâng de mila infractorilor o să prindă consistență. Și n-or să omoare și pacientul.
    Cu toții știam că se dau șpăgi la vamă.
    La școală. La spital. La ghișeu. La oficiul de pensii. La obținerea carnetului de șofer. La circa financiară. La licitații. Numește tu, te rog, un braț al caracatiței numit stat unde nu se dă măcar o atenție.
    Acuma, după ce vei fi constatat că e imposibil s-o faci, pune mâna pe inimă și jură că doar Băsescu și portocalii sunt de vină.
    Trec de acest punct. Fără să fac exces de modestie, pot să-mi recunosc limitele, așa cum spuneam.
    Pot să văd că blogul tău nu este din categoria celor ușurele, care bat câmpii despre orice. Oricare ar fi tema abordată într-un articol sau altul, se detașează „ca un fir roșu, călăuzitor”, una sau două idei fundamentale.
    Nu le judec. Poate că asta e chemarea căreia tu te simți dator să-i dai curs. Trezirea conștiințelor adormite. Și m-am trezit în fața unei posibile realități care m-a cutremurat: aș putea fi unul dintre românii care nu urăsc ungurii, aș putea să cred că olteanul și bănățeanul e la fel de român ca moldoveanul, că resemnarea mioritică nu e, nici pe departe, o binecuvântare ci un blestem, că dacă e vorba de politică, nu doar portocaliul e de blamat. Că, dacă îmi rezerv beneficiul îndoielii asupra mesajului tău și modului în care-l promovezi și, ca urmare, beneficiul abținerii, sunt unul care contribuie la degradarea și, pe termen lung, la pierderea identității poporului, esenței firii acestui neam.
    Brrrr... ce-o să răspund nepoților mei?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru George:
    statul cu pricina către asta ne îndeamnă, fără să se aștepte să și trecem la fapte: să punem mîna pe secure, să intrăm în pădurea noastră, să curățim uscăturile și să ne luăm ce-i al nost pentru trebuințele noastre.
    Asta înseamnă să fii condus de ne-oameni, ne-români, analfabeți în ale acestei nații și, în genere, în toate cele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru Bubumaia:
    Dragul meu, critică-mă dacă asta simți.La urma urmei, e o reacție normală: exprimările mele sînt departe de a fi un punct de reper, mai cu seamă că după multă tăcere, gîndurile îmi dau năvală „pe hîrtie” iar lipsa timpului și nepriceperea mea în ale spațiului virtual acutizeză problemele discursului meu.
    Nu identific statul român(esc) cu băsescu, udrea, boc sau cu portocaliul.Acesta e doar un moment (negru) în istorie și atît.Alții înaintea lor au purtat aceleași valențe și mă tem că cei care vor veni nu sînt deloc mai breji.
    Nu sînt nici urîtor de unguri, nu urăsc oamenii ci, uneori, doar păcatele sau greșelile voite ale acestora.Nu pot însă să binecuvintez acțiunile unora care fără să ne înțeleagă ca neam, ne conduc catastrofal și poate chiar urăsc românismul.
    Îndoielile asupra ceea ce fac eu în jurnalul meu arată că ai o gîndire sănătoasă.Eu și vorbele mele nu contăm decît în măsura în care vom ajuta la trezirea neamului.Poate nu voi reuși mare lucru, dar mă poartă gîndul la răspunsurile pe care va trebui să le dau.
    Pari că ți-ai pierdut interesul pt aceste pagini, la fel ca și Radu.Frumusețea stă în diversitate.Vă urez o viață frumoasă și să nu-i lăsați pe alții să v-o trăiască.
    A fost o onoare să conversăm.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata , Laurentiu !
    Ai dreptate , nu am fost atent la reciproca . Polemica ar putea fi constructiva si in ce ma priveste nu am depus armele , voi continua sa te urmaresc cu acelasi interes . Parteneriatul de care vorbesti cred ca nu este decat o iluzie . Elementul activ si reactiv , ce ar fi putut dinamiza actiunea impotriva raului ambiental , este putin plecat la munca in cautarea unui destin mai bun, pe-afara . Cand vad chemari la care se raspunde din ce in ce mai firav , ma intreb daca nu cumva gresesc pentru a nu stiu cata oara gandind gresit despre cei ce conduc de fapt , magistral ...
    Iata , tara este in continua efervescenta , este un santier continuu . Priveste in ce ritm se taie la panglici tricolore pentru fiecare 10 km de autostrada , pentru fiecare sala da sport , pentru fiecare parc rural , pentru un bazin de inot la Campina , pentru o masa de ping-pong , tot acolo ...Este o emergenta fantastica , pe care eu , in nemernicia mea , ma incapatanez si n-o vad ! "Puturosii" de romani , rup usile de la intrarea in targul de locuri de munca , ce-i asteapta cu bratele deschise . Se cauta dame de companie , badiguarzi , dansatoare , chelneri si barmani , bucatari sezonieri . La constructii de autostrazi nu se infige nimeni . Nici la munca ogorului . De chimisti ,otelari , strungari , fierar betonisti electronisti ...nu mai e nevoie demult . Doctorii pleaca pe-afara ...aici someaza din cauza unei stari de sanatate perfecta ...Totul merge uns .Ce mai vreau , nu pot intege .

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Radu,
    ai reuşit să mă binedispui cu cavalcada ta de ironii, care culmea (pt mulţi "patrihoţi"), a nimerit ţintele foarte bine.
    Ţii minte cum a reuşit Ceauşescu să adune bani simultan cu plata datoriei externe (sigur că ştii, doar foamea si urîciunile erau aceleaşi în toată ţara)?În ţară şi-a înfometat, înfrigurat şi dezbrăcat poporul, dar în exterior a făcut INVESTIŢII (rafinării, fabrici de ciment, drumuri, armament, etc).
    Apoi a venit marea îngrămădeală de la '89, după care am căpătat renumele de proşti, leneşi şi hoţi.Convenabil, nu-i aşa, pt hoardele titrate de "conducători" democratici.
    Românul nu ştie, deci să-l înveţe alţii, nu munceşte, deci să-i aducem bunuri şi mîncare din toată lumea (pe bani grei, se înţelege), fură, deci să compensăm cu împrumuturi ...
    Ai dreptate, totul merge uns!Şi poate nu mai este nimic de dorit.
    Oare ce mai căutăm în viaţa noastră ?
    Cu 35 ani în urmă, tatăl meu vindea din peştele prins (5 lei kilu') la toată scara blocului, ne era bine şi visam la mai bine.Azi, baboiu' se dă prins numai cu momeli speciale, cu scule ultrascumpe iar lumea îl cumpără doar de la hala de peşte.Azi trăim bine, nu-i aşa ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut , prietene ! Ce mai faci ? Ai lasat-o balta cu reactiunea asta ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut Radu,
    Am fost într-o vacanţă fără telefoane, TV, calculator ...
    Abia m-am întors şi ghici peste ce am dat: praf în ochi cu regionalizări, demiterea stil psd a lu' vanghelu, ministrul (in)culturii agramat, marinelu' năcăjit pe pensionarii fluieraci, schimbarea constituţiei ca somnifer, etc.
    Mulţam de grijă.
    N-am renunţat ...Voi reacţiona indiferent de formă sau de susţinere.
    Fii pe fază şi mai vorovim.

    RăspundețiȘtergere