Pornesc la drum cu gîndul la încercările de demitizare pe care mi le-am propus deja, prima fiind aceea de a insista pe înţelesul cuvintelor reacţiune, reacţionar.
Pe meleagurile noastre, de mai bine de 170 de ani, prin reacţiune se înţelege acea atitudine contrară intereselor puternicilor vremii, fie ei oameni politici, afacerişti, oameni de cultură sau gazetari.Reacţionar fireşte, este tot acel ins care se manifestă exact aşa cum nu le place respectivilor domni.Reacţionar a fost socotit fără noimă Eminescu, reacţionari au fost ţăranii care au ales mai bine moartea de glonţ şi obuz decît mizeria şi foametea continuă, reacţionari au fost martirii din temniţele şi lagărele comuniste ...
Ce ar mai fi de spus cînd eticheta este aşezată imediat, eficient şi implacabil, în astfel de condiţii ?
Atît în mecanică, biologie cît şi în sociologie - de ce nu şi în politică - unei acţiuni îi corespunde o reacţiune.
Mecanic, reacţiunea este revenirea la echilibrul iniţial sau căutarea unei alte stări de ECHILIBRU.
Biologic, reacţiunea e semnalul că asupra unui organism SĂNĂTOS se exercită acţiuni nefaste.
Din punct de vedere social, reacţiunea este încercarea de a păstra valorile şi de a onora datoriile faţă de moşii noştri şi obligaţiile faţă de cei ce vor veni după noi.
Politic - înseamnă a avea coloană vertebrală.
Prin urmare, reacţiunea e o stare a normalităţii, un răspuns firesc la orice schimbare.A nu reacţiona înseamnă tocmai că sistemul, societatea sau individul are o boală sau o neputinţă.
Ce îmi doresc cu această prea mică "dizertaţie" ? Să restabilesc adevărul despre calitatea de reacţionar, să redau demnitatea acestui statut şi mai ales să "haidem".
Acel "haideţi să ... haidem !" aruncat în eter cumva serios, cumva în glumă, cumva cu hotărîrea disperării, de către un om drag mie, martor onest al generaţiei mele, îmi sună actual în cap ca un imbold spre normalitate, spre a mişca lucrurile spre o stare de sănătate şi igienă mentală, spirituală, materială.
Pe scurt, vă aştept, cunoscuţi sau nu, prieteni sau mai puţin, dar dragi mie prin onestitatea cu care doriţi să reacţionăm la toate formele de existenţă a acelui ceva care ne amărăşte clipele.
ok, hai sa trecem la treaba si mai vedem.
RăspundețiȘtergere